Blog: Help, ik moet thuiswerken ...
‌een kleine ode aan Microsoft


Font Awesome Icons 21 december 2020

Een korte tijd geleden ontdekte ik een video van de CTO van Microsoft Azure. In een 42 minuten durende video legt Mark Russinovich uit wat er bij Microsoft gebeurde, maar vooral wat er moest gebeuren, vanaf het moment dat Covid-19 zich als een olievlek over de hele wereld verspreidde.

De video zegt vooral heel veel over de schaalbaarheid van een platform als Azure. Precies dat waarvoor Microsoft het platform ooit heeft ontworpen en gebouwd. En die schaalbaarheid bleek heel hard nodig.

Als consultant en functioneel beheerder heb ik zelf veel van onze klanten mogen ondersteunen om het thuiswerken van medewerkers in goede banen te leiden. Van simpelweg ondersteuning in het gebruik van Teams tot het creëren van kanalen en het aanpassen van de configuratie van Microsoft 365 om het gebruik van Teams naar een hoger plan te tillen.

Ook ik zag in deze tijd de werking van Microsoft Teams als vanzelfsprekendheid. Tuurlijk, in de eerste dagen en weken van de lockdown in Nederland heb ik ook regelmatig aan een enigszins haperende meeting deelgenomen of een melding dat een door een aangepaste instelling mogelijk wel 24 uur kon duren voordat deze actief zou zijn. Iedereen had daar wel begrip voor.

Kijkend naar de video en vooral de cijfers in groei van gebruik van de verschillende services op het Azure platform (waarop dus ook Teams draait), werd ik toch wel even stil. Stil van de oplossingen die Microsoft bedacht om zo snel mogelijk de pieken in het gebruik van al die services op te vangen en aan de vraag te kunnen voldoen.

Een voorbeeld: We kennen inmiddels allemaal de drie bolletjes die je ziet als diegene waarmee je in chat zit, een tekst aan het typen is. De capaciteit die dit vergt van het Azure platform is best flink. Telkens moet er tussen gebruikers (over de Azure servers) worden gecommuniceerd of er nog activiteit is waargenomen. Microsoft koos ervoor om de interval (het aantal communicatiemomenten tussen gebruikers) aanzienlijk te verlagen om zo capaciteit te winnen. Zo klein, zo simpel en we hebben het niet eens gemerkt!

Maar kijk en luister ook eens naar één van de eerste onderdelen in de video. Microsoft vroeg zijn medewerkers deel te nemen aan een interne hackathon. In deze hackathon kreeg een aantal slimme medewerkers het voor elkaar om op basis van camerabeelden de lichaamstemperatuur van personen vast te stellen en kon worden vastgesteld of personen een mondkapje droegen. Dit idee heeft geresulteerd in werkende software die is toegepast bij een ziekenhuis, waar ze camera’s hebben geplaatst bij de hoofdingang.

En wat dacht je van de gemaakte en gebruikte analyse van werktijden (en daarmee dus ook de pieken in gebruik) van de verschillende tijdzones, waarbij de drukke tijdzone gewoon even wat capaciteit leent van de rustige tijdzone. Alles op basis van de schaalbaarheid die Azure en zijn aanverwante service te bieden heeft.

En voor ik het vergeet. Aan alle werkgevers die dit lezen, de toename van het gebruik van het Xbox platform is natuurlijk gebaseerd op voor- of na de reguliere werktijd. Dat u dat weet 😊

Doet Microsoft dan alles goed? Vast niet, maar als ik kijk hoe ze de afgelopen maanden zijn omgegaan met het voor iedereen beschikbaar houden van de services en met de uitrol van functionaliteiten en wat dat voor gebruikers wereldwijd heeft mogelijk gemaakt, dan vind ik dat ze veel wel heel goed doen.

Benieuwd naar de video, bekijk hem zelf via https://www.youtube.com/watch?v=eM1XN1dzp9Q

Arjan Rijsdijk