Continuous delivery en
functioneel beheer 2.0 (FBaaS)


Font Awesome Icons 1 juni 2022

De ICT-wereld verandert snel. We rennen de cloud in. Of je nu migreert bij je huidige ERP-leverancier of dat je een nieuwe leverancier kiest. Leveranciers zweren bij de standaardisering van de software, de procesinrichting en het koppelingsvlak voor datauitwisseling. VERA en CORA duwen ze in de goede richting.

USP’s die de leveranciers gebruiken zijn aan het verschuiven. Steeds meer hoor je ze over zichzelf zeggen dat de standaardisatie en Software as a Service (SaaS) het mogelijk maakt om aan continuous delivery te doen. We kennen dat wel van Microsoft en Apple. Draai de updates en het werkt gewoon. Gebruik je het vinkje en de updates worden zelfs automatisch gedraaid.

Continuous delivery is niet nieuw in onze sector. Niet schrikken, het is echt zo! Vraag maar eens om je heen welke leverancier in het verleden updates plaatste die goed getest waren en het in bijna alle gevallen ‘deden’. Dit betekende dat er aan de kant van de corporatie weinig functioneel beheer nodig was; de tijd van ‘het functioneel beheer 1.0’.

De tijden veranderen. Een interessante vraag is wat de kwaliteit van de SaaS software updates is van de leveranciers die continuous delivery (gaan) aanbieden. En wat gebeurt er in een ‘best of breed’ situatie? Wat wij zien is dat de rol van functioneel beheer in rap tempo wijzigt. Het vinkje ‘alles automatisch updaten’ aanzetten, dat vraagt nog steeds om voorzichtigheid. Zo verdienen het managen van releases, testmanagement, koppelingen, SLA-management, beveiligingsvraagstukken en afstemming met de business en procesmanagement aandacht. Steeds meer wordt de functioneel beheerder een regisseur. Competenties wijzigen. We gaan denken vanuit een standaard en werkzaamheden verschuiven. Het functioneel beheer 2.0.

Een actuele vraag is of de ICT-beheer kosten gaan dalen. Dat is een interessante vraag die de komende jaren echt afhankelijk is van de kwaliteit die de leveranciers gaan leveren. Naast de verschuiving naar een regierol zien we ook dat tijdsinvestering van vraagstukken verandert, net als het specialistische karakter ervan.

Het functioneel beheer 2.0 vergt dus nieuwe competenties. Onze opleiding functioneel beheer 2.0 die we via Kjenning verzorgen, sluit hierop aan. Bovendien wil en/of kan niet elke corporatie functioneel beheer 2.0 in eigen huis hebben. Wij spelen daarop in door het functioneel beheer 2.0 aan te beiden als FBaaS: ‘Functioneel Beheer as a Service’. FBaaS bieden we flexibel aan, zowel op locatie als op afstand.

Kennis en kunde die we binnen het proces van continuous delivery opdoen, delen we met over onze klanten en u maakt er alleen gebruik van als u het nodig heeft. Dit biedt naast efficiency ook grote voordelen bij het release- en testmanagement. Wij bieden onze diensten aan tegen tarieven die passen bij het gegeven dat we werken met maatschappelijk kapitaal. Het bewijs?
Vraag het onze FBaaS klanten!